“Je kunt iets moois voor de wereld doen”

Wil je een warm en enthousiast pleidooi voor een baan bij defensie, dan ben je bij Barbara Batenburg aan het goede adres. “Ik zou iedereen aanraden om, al is het maar voor een paar jaar, bij defensie te gaan werken. Het maakt je mentaal sterk. Al je emoties komen aan bod:  uitdagingen, grenzen verleggen, huilen, lachen, angst. Bovendien kun je iets moois voor de wereld doen, ook al is in het andermans oorlog.”

Bosnië

Zij kan het weten. Zij meldde zich op haar zeventiende bij defensie, kwam in Ermelo bij de Geneeskundige Dienst terecht en werd in 1998 uitgezonden naar Bosnië als geneeskundige ondersteuning van het 2 BLJ-bataljon van de Limburgse Jagers.

Zij vlogen met een Hercules naar Split en reden vandaar met de bus naar Novi Travnik. “Toen we door het kapotgeschoten gebied reden en we bij een busstop op het hart gedrukt kregen niet van het pad af te gaan vanwege de bermbommen, beseften we dat het niet om een plezierreisje ging.

Kameraadschap

In 1995 was Srebrenica gevallen met alle verschrikkingen van dien. “Wij hadden de taak om de situatie ter plekke te stabiliseren en in het kamp geneeskundige steun te verlenen. We werkten op een verbandplaats die volledig bemenst was met een chirurg, een tandarts, een anesthesist en verpleegkundigen. De samenwerking en de kameraadschap waren fantastisch. Ik had daar een buddy, die nog steeds mijn beste vriendin is.” Barbara vertelt enthousiast en meeslepend. Je voelt dat het werk haar enorme voldoening heeft gegeven.

Mensen helpen

Omdat het een betrekkelijk rustige periode was, werd een samenwerkingsverband met het lokale ziekenhuis in Travnik opgezet. “Wij behandelden de patiënten die daar niet terecht konden. Verder hebben we uitwisselingsprojecten tot stand gebracht met Engelse en Duitse militairen om van elkaar te leren.” De ondernemende Batenburg genoot ervan. Met mensen omgaan en mensen helpen zit in haar bloed. “Ik heb echt het gevoel dat ik mijn steentje heb kunnen bijdragen. We hebben iets moois neergezet.”

In burger bij defensie

Terug in Ermelo vroeg veteraan Batenburg zich af wat ze verder met haar leven wilde. “Ik wilde ook wel moeder worden, maar vond dat niet te combineren met een militaire loopbaan.”

Natuurlijk wilde ze niet weg bij defensie, dat had ze in ons gesprek al meer dan duidelijk gemaakt. Een burgerbaan bij deze werkgever was de oplossing.

Via een hbo-studie personeelsmanagement is zij nu P&O-adviseur van de commandant Defensie Verkeers- en Vervoersorganisatie (DVVO) en houdt zich bezig met personeelsbeleid in al zijn veelzijdige vormen.

Of zo’n burgerbaan bij defensie leuk en uitdagend is, hoef je Barbara Batenburg niet te vragen. Daarbij heeft ze nog ambities genoeg. Ze zou dolgraag met haar vroegere buddy aan de leerlingen van het voortgezet onderwijs vertellen hoe kostbaar vrijheid is. En reken maar dat zij dan ook wat te vertellen heeft over een baan bij defensie.

Huib Neven