Achtergrondwerkers worden vaak vergeten. De terreinknecht bij het voetbalveld, de decorbouwer bij de opera … zonder hen zou er niet gespeeld en gezongen worden. Marco van Dijk is korporaal bij de Pantsergenie. De genie bouwt kampen en bruggen, graaft tankgrachten en spoort bermbommen op. Zonder de genie kan het leger niet bewegen. Werken op de achtergrond, altijd onmisbaar. Het past bij het bescheiden karakter van Marco van Dijk (1992).

Een doener

Al heel jong was hij gegrepen door alles wat met het leger te maken heeft. Op zijn 10e bezocht hij al open dagen op de kazernes. Geen wonder dat hij na de middelbare school koos voor VEVA, een opleiding Veiligheid & Vakmanschap, gecombineerd met praktijkweken bij de Landmacht. Zo leerde hij het kazerneleven al vroeg kennen.

Daarna kreeg hij zijn Algemene Militaire Opleiding in Oirschot en tekende voor 8 jaar bij de 412 Pantsergeniecompagnie. “Ik hoefde geen sergeant te worden. Ik wilde het echte werk doen.” Een militair die van aanpakken weet. Een doener.

Mali

Zijn eerste uitzending vond plaats in augustus 2014 naar Mali. De Nederlandse militairen maakten daar onderdeel uit van de missie Minusma van de Verenigde Naties. Het doel was de veiligheid en stabiliteit te herstellen. Nederland leverde daar van april 2014 tot mei 2019 een belangrijke bijdrage aan. Marco dus ook met zijn peloton. Vandaar zijn blauwe baret.  “Wij hebben daar samen met de constructiegenie uit Wezep het kamp opgebouwd. Dat was pittig. We werkten van ’s morgens 5 tot 12 uur, daarna siësta tot 3 uur en dan verder tot een uur of 7. De temperatuur liep regelmatig op tot boven de 50 graden. Dat was wel even wennen,” zegt Marco met de hem kenmerkende nuchterheid. Na 4 maanden zat de missie erop.

Litouwen

In augustus 2017 volgde de tweede uitzending. “De Baltische staten hadden de NAVO ingeschakeld om de grens te bewaken en de Russen af te schrikken,” vertelt Marco. “We verbleven in een kazerne. In Pabrades, het grensgebied met Rusland, waren veel oefeningen. Wij deden de voorbereidingen, zoals het aanbrengen van boobytraps en het ingraven van oefenmijnen.” Deze uitzending duurde 6 maanden.

Korporaal

Daarna werd Marco bevorderd tot korporaal en verdiepte hij zich in grond-, weg- en waterbouw. Hij kon die ervaring en deskundigheid inzetten toen hij in augustus 2019 weer naar Litouwen werd uitgezonden. Korporaal Van Dijk werkte daar met zwaar materiaal. Bijvoorbeeld met de Kodiak. Dat is een kolossaal ondersteuningsvoertuig dat tankgrachten kan graven en doorgangen kan forceren in gebieden met hindernissen.

Corona

Er volgde nog een derde uitzending naar Litouwen, van januari tot juli 2021. Deze uitzending werd extra bemoeilijkt door de coronamaatregelen. “Er was een corona-uitbraak. We zaten 3 weken opgesloten op onze kamer.”

4 missies

Niet minder dan 4 missies beleefde veteraan Van Dijk in dienst van het Nederlandse leger. Nee, geen spectaculaire gevechtssituaties – gelukkig niet – maar zijn bijdrage aan de veiligheid van de wereld is er niet minder om.