Als pantserinfanterist naar Bosnië

Gerben Huizer (1978) wist al heel jong dat hij soldaat wilde worden. In 1999 is hij met zijn eenheid als pantserinfanterist uitgezonden naar Bosnië. “Het was misschien niet de spannendste uitzending van het Nederlandse leger, maar wel een zinvolle!”.

Gerben Huijzer komt net uit school. Hij is docent geschiedenis. De rijen boeken in de kamer verraden zijn belangstelling voor literatuur en de hedendaagse geschiedenis. Al heel jong wist hij dat hij soldaat wilde worden. “Ik weet ook niet waar die interesse vandaan kwam, maar vanaf mijn zesde jaar verzamelde ik al krantenknipsels die met het leger te maken hadden.”

Soldaat

Hij deed na de basisschool in Vlaardingen een vwo-opleiding in Rotterdam.  Toen het leger bleef roepen, meldde hij zich in 1997 bij de Luchtmobiele Brigde in Schaarsbergen, bij de rode baretten. Met zijn vwo-diploma had hij zich ook bij de officiersopleiding kunnen melden, maar dat wilde hij niet. “Ik had het nou eenmaal in mijn kop om gewoon soldaat te worden, zoals op de plaatjes in mijn plakboek.” Hij werd mitrailleurschutter.

Pantserinfanterist

Fysiek en mentaal was het een pittige opleiding. “Je komt jezelf dan wel tegen en leert grenzen te verleggen. Ik heb het zeker als vormend ervaren.”

In mei 1999 werd Huijzer met zijn eenheid als pantserinfanterist uitgezonden naar Bosnië. “De oorlog was voorbij, maar ik wist wat daar allemaal gebeurd was,” vertelt Gerben. “Ik was zestien ten tijde van het bloedbad van Srebrenica. Ik volgde dat intensief en verzamelde de krantenknipsels van die vuile oorlog. Misschien was ik daardoor ook zeer gemotiveerd om mijn bijdrage aan de situatie daar te verlenen.”

Servische leger

Er was dus vrede, maar die moest nog wel bewaakt worden. “Wij zaten in een Servisch gebied en moesten erop toezien dat het Servische leger zich aan de gestelde voorwaarden hield. We gingen wel of niet aangekondigd hun kazernes binnen en telden letterlijk wat ze aan wapens hadden. We postten ’s nachts om de eventuele militaire bewegingen in de gaten te houden. Kortom, het Servische leger stond volledig onder onze controle.”

Vluchtelingen

Onderdeel van het vredesakkoord was ook dat de Bosnische vluchtelingen die tijdens de oorlog uit hun huizen verdwenen waren, terug konden keren naar dit vaak kapotgeschoten gebied. “Tijdens onze uitzending is dat voor het eerst gelukt. Wel spannend, want er was wel verzet van de Servische bevolking.”

Afgelopen zomer is Gerben Huijzer met zijn gezin terug geweest naar dit gebied. Het dorp waar hij destijds de vluchtelingen had zien terugkomen, lag nog steeds in puin.

Zinvol

Zes maanden duurde de uitzending. Veteraan Huijzer kijkt er met voldoening op terug. “Na de verschrikkingen van de oorlog is er toch weer een redelijke stabiliteit ontstaan en daaraan hebben wij een bijdrage mogen leveren. Het was misschien niet de spannendste uitzending van het Nederlandse leger, maar wel een zinvolle.”

Huib Neven.